Jakość wody ma wpływ na smak kawy.

Ta sama kawa smakuje inaczej w różnych lokalizacjach? Nic w tym dziwnego. Na smak napojów ma wpływ przede wszystkim woda, z jakich są przygotowywane. Nie trzeba jednak zaraz biec do sklepu i kupować butelkowaną wodę źródlaną. Wystarczy zadbać o to, by woda z kranu miała odpowiednie parametry, czyli była przefiltrowana.
Dlaczego to takie ważne? Przecież woda, którą mamy z sieci wodociągowej jest przydatna do spożycia, ma wykonane badania sanitarne… Czy mimo to, możemy powiedzieć, że jest smaczna? Nie zawsze, bo w wodzie z kranu często znajdują się mikroosady z rur, związki wapnia i żelaza. Co prawda, nie szkodzą zbytnio zdrowiu, ale znacznie pogarszają smak napojów przygotowywanych na bazie takiej wody. To „dzięki” nim herbata jest mętna, szklanki pokrywają się osadem, a czajnik zachodzi tak zwanym kamieniem.
Co prawda, minerały w wodzie są ważne, ale na pewno nie przy parzeniu kawy! Do tego, by napar nie był mętny i nie sprawiał wrażenia słabo zaparzonego, potrzebna jest woda zmiękczona. Aby taką uzyskać, należy ją przefiltrować. Najlepsza woda przeznaczona do kawy nie może także zawierać chloru, bo on także wpływa na smak kawy, nadając jej mocno kwaskowy posmak. Szkodzi też ekspresowi, bo przyspiesza rdzewienie części.
Nawet woda do ekspresu do kawy powinna być odpowiednio przefiltrowana. Urządzenia do parzenia kawy źle znoszą wodę o dużej zawartości wapnia i magnezu. Te pierwiastki odkładają się w wewnętrznych częściach ekspresu, są powodem zakamienienia na przykład bojlera, co sprzyja awariom. Owszem, można zastosować filtr wewnętrzny dedykowany ekspresom automatycznym, który instaluje się wewnątrz zbiornika na wodę, jednak trzeba pamiętać o jego regularnej wymianie.
Świetnym sposobem na uzyskanie idealnej wody do kawy są także zewnętrzne filtry instalowane od razu przy sieci wodociągowej. Działają podobnie jak wewnętrzne filtry w ekspresach. Instalacja jest niezwykle prosta, taki filtr jest wpinany w ujście zimnej wody pod zlewem lub bezpośrednio na kranie. Posiadając taki filtr mamy pewność, że każda kropla wody jest idealnie przefiltrowana. To rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie dużą wydajność. Taki filtr działa do kilku tysięcy litrów wody.
Tam, gdzie potrzebujemy dużych ilości świeżej wody, na przykład w firmie, biurze czy zakładzie pracy, sprawdzą się dyspensery bezbutlowe. Zastosowane w każdym z dystrybutorów filtry usuwają większość zanieczyszczeń takich jak: środki ochrony roślin, środki owadobójcze, pestycydy znajdujące się w wodzie, benzen, środki petro-chemiczne. Usuwają chlor. Podnoszą walory smakowe i zapachowe wody. Poprawiają smak wody. Posiadają certyfikaty- Złota Pieczęć – WQA (Water Quality Association) – światowej organizacji nadającej certyfikaty i dbającej o dobrą wodę na Świecie. Technologia filtracji Waterlogic zapewnia bardzo wysoką jakość wody pitnej.

Dystrybutory Wody



Kontakt
Adres:
ul. Inwestycyjna 2, 26-600 Radom
Biuro:
+48 790 404 075
Dział handlowy:
+48 570 570 796
Email:
biuro@all4water.pl
Pracujemy:
Poniedziałek - Piątek - 08:00 - 16:00










